...

Hoelang gaat mijn rijwerk mee?

Eén van de vragen die voorbij komt in vrijwel ieder verkoopgesprek voor rijwerkonderdelen is hoelang het rijwerk mee zal gaan. Helaas kunnen we hier geen direct antwoord op geven, aangezien dit afhankelijk is van heel wat factoren, die allemaal invloed hebben op de duurzaamheid. Jaarlijks zien we meer dan 350 machines in onze werkplaatsen die worden voorzien van nieuwe rijwerkonderdelen. Hier en daar komt er weleens eentje terug die 4 tot 8 jaar geleden gereviseerd is geweest. Dit leert ons veel over hoelang jouw rijwerk mee zal gaan.

Rij- en draaiuren van je machine

Rij- en draaiuren rijwerk

De nieuwste machines hebben al wat meer info op hun scherm staan dan alleen de traditionele analoge urenteller. Van een Liebherr R906 (24T machine) met een totaal van 8603 draaiuren kunnen we, door even verder te klikken in zijn menu, aflezen wat de machine heeft gereden. Op de foto hierboven kun je het ook zien: De machine heeft 180,9 uren gereden in snelle-haas-stand (6,1 km/u) en 695,1 uren in de trage-schildpad-stand (3,7 km/u).

Omgerekend is dit:

  • 180,9 uur x hoge snelheid 6.1 km/u = 1103,49 km
  • 695,1 uur x lage snelheid 3,7 km/u =  2571,87 km

Dat is een totale afgelegde afstand van 3675,36 km, oftewel: op en neer naar Barcelona. Volgens de draaiuurstanden op de machine doe je hier 876 uur over. Mocht je tussentijds ook nog stilstaand werk verrichten, dan lopen de draaiuren op, maar de afstand blijft het zelfde.

Ondergrond

Ook een belangrijke factor is de ondergrond waarover gereden wordt. Als je over een sloopwerf met allemaal brokstukken moet rijden, geeft dit meer stress op de schakels dan wanneer je je over een pas gemaaid grasveld verplaatst. Scherpzand en zeezout geven grote invloeden op de stalen delen die elkaar raken en de seals tussen pen en bus. Daarnaast dringen leemgronden gemakkelijk in de spanunit, waarna ze zeer hard aankoeken als het droog is. Deze beïnvloeden de spanningen op de kettingen, met minder rij-uren tot gevolg. De rij-uren kunnen optimaal gehouden worden door het rijwerk zeer regelmatig te reinigen.

rijwerk schoonmaken

Breedte van de rupsplaten

rijwerk gebogen

Met boomstronken kan het helemaal fout gaan!

De rupsplaten zitten op de kettingen bevestigd met 4 bouten, die meestal centraal van de plaat zitten. Als je druk uitoefent op de hoek van de rupsplaat zorgen de bouten voor de overbrenging naar de schakel van de ketting die zich aan die rupsplaat bevindt. De volgende rupsplaat kan aan de andere zijde een druk opvangen, waardoor de volgende kettingschakel in een andere richting weer druk zet. Dit veroorzaakt stress en frictie tussen de 2 delen die de rij-uren niet ten gunste komen. Kies je voor een maatje smallere platen, dan is de druk aanzienlijk kleiner en zullen jouw rij-uren oplopen.

Rijrichting

Iets wat moeilijker is om uit te leggen, is de rijrichting die invloed heeft op de rij-uren. Als je vooruit rijdt en de tand van het sprocket loopt over de bus van een kettingschakel, roteert de ketting en de plaat in positieve zin mee. Op de plek waar de bus vastzit aan de juiste zijde van 1 kettingschakel, schuurt deze 1 keer met zijn buswand langs de tand van het sprocket. Bij het achteruit rijden schuurt de tand in eerste instantie van het sprocket langs de buswand om de schakel te trekken. Het sprocket trekt dan als het ware aan de verkeerde zijde van de kettingschakel, want er volgt daarna een tegengestelde roterende beweging van de bus nadat deze al in het sprocket zit. Er is dus een dubbele slijtage aan de bus bij het achteruit rijden, met als gevolg dat de machine minder ver zal kunnen rijden.

 

 

Wil je meer rij-uren uit je loopwerk halen? Wij denken graag met je mee over hoe je dit kunt doen. Er zijn naast de bovenstaande tips meer kleine ingrepen die een positieve invloed hebben om de kosten per draaiuur van jouw machine zo laag mogelijk te houden. Maak gebruik van onze gratis rijwerkinspecties en vraag om advies wanneer jij vindt dat je er meer uit had moeten kunnen halen.

Wij helpen je graag verder!



Producten die de klus klaren

Sprockets &
Segmentgroepen

Kettingen

Onderrollen &
Bovenrollen

Rupsplaten

Rubbertracks

Rubberpads

Voorwielen

Spanunits

Kettinggeleiders

Baktanden &
Slijtdelen

Bouten & Moeren

Complete rijwerken