...

Een rubbertrack is meer dan alleen wat rubber!

Iedereen is bekend met een rubbertrack – die zwarte rubberen band die bij mini- en midigravers om het rijwerk loopt. Echter, niet iedere rubbertrack is hetzelfde. Er is namelijk wel een ander type rubbertrack voor iedere toepassing; shortpitch, longpitch, AT, AVT… Het wordt dan wel een “rubberen” rups genoemd, maar het is niet zo dat de rups uit alleen rubber bestaat. Er zit veel meer in dat alleen wat rubber.

Samenstelling

Ik hoor je denken: “Wat is er dan zo speciaal aan een rubbertrack?”. Je ziet aan de buitenkant inderdaad alleen rubber. In het geval van de VemaTrack rubbertracks is dit een speciale menging van zuiver natuurrubber (1). Dan zitten er nog een aantal stalen schakels in het rubber gegoten (2), dit zijn inserts waarover je onderrollen bewegen. Aan beide kanten van die inserts loopt een lange staaldraad (3). De nokken (4) voorkomen dat je track afloopt, terwijl het sprocket om de bussen (5) ingrijpt en tractie levert.

rubbertrack binnenzijde

De keuze van het staal van de inserts bepaalt de slijtvastheid van je tracks; hoe breder de inserts zijn, hoe steviger hij wordt. Smallere inserts zullen net zo snel uit het rubber scheuren. Het rubbertrack zal minder snel uitrekken door de lange staaldraad. Er loopt bijvoorbeeld 2 keer een staaldraad van 4 mm die 20 windingen maakt (door de lengte van de track) door een VemaTrack rubbertrack van 300mm breedte.

Voor iedere toepassing een rubbertrack

Voor iedere toepassing hebben wij een rubbertrack. Misschien heb je weleens gehoord van een shortpitch, longpitch en VemaTrack anti-vibratie tracks? Laten we eerst de afmetingen van een rubbertrack vaststellen, bijvoorbeeld:

83,5 = de steek, van nok tot nok, in mm
76 = het aantal nokken
450 = de breedte van de rubbertrack, in mm

steek rubbertrack

Hoe zit het dan met de short- en longpitch? Dit zijn de korte en lange steek van een rubbertrack. Het aantal nokken en de steek zijn normaal omgekeerd gelijk aan elkaar; wanneer een lange steek dubbel zo lang is, is dit de helft van het aantal tanden (en andersom).

rubbertracks steek

Een graafmachine op de longpitch zal erg onrustig rijden, omdat de onderrollen constant tussen de nokken “vallen”. Door het gebruiken van een shortpitch rubbertrack, krijgt de machinist al een stuk meer comfort in de cabine tijdens het rijden. Dit komt omdat de onderrollen minder tussen de nokken “vallen”. Wanneer je écht comfortabel wil rijden heb je de VemaTrack anti-vibratie track nodig. Een anti-vibratie track zorgt ervoor dat de onderrollen vloeiend van de ene nok op de andere loopt. Dit komt doordat de nokken een trapeziumvorm hebben. Dit zorgt ervoor dat trillingen tot wel 75% verminderd kunnen worden.

Echter, er zal sneller packing worden ondervonden bij een rubbertrack met anti-vibratie. Packing gebeurt wanneer materiaal tussen de nokken zich ophoopt. De ruimte tussen de nokken wordt zo smal dat het voor kan komen dat materiaal (steen/aarde/puin) er niet gemakkelijk tussenuit geperst kan worden door het sprocket. Dit zal dan weer de slijtage en de stress (rek) op de rubbertrack verhogen.

Heb je al last van keuzestress?

Het verschil in prijzen van rubbertracks is te vinden aan de binnenzijde van de rubbertrack. Het zijn vooral de gebruikte materialen die de prijs en levensduur van een rubbertrack bepalen, en niet zozeer de hoeveelheid rubber. Wanneer kun je het beste voor welke rubbertrack kiezen?

  • Short/long rubbertrack: Wanneer de machine vooral op grond met steenpuin of onverharde ondergrond rijdt.
  • Anti-vibratie rubbertrack: Wanneer de machine vooral op verharde grond rijdt.

Er is dus voor iedere toepassing een ander type rubbertrack te verkrijgen. Wanneer je twijfelt kun je altijd contact met ons opnemen. Wij kiezen dan samen met jou de beste rubbertrack voor jouw machine en toepassing.

Chris

Chris Salaj

Vertegenwoordiger VemaTrack
VemaTrack bouwt verder op meer dan 60 jaar ervaring van haar moederbedrijf en ontwikkelt continu nieuwe kennis door te specialiseren in de productie van eigen rijwerk onderdelen. De kennis die we hebben opgedaan op het gebied van rijwerk, delen we graag met machine gebruikers.Producten die de klus klaren

Sprockets &
Segmentgroepen

Kettingen

Onderrollen &
Bovenrollen

Rupsplaten

Rubbertracks

Rubberpads

Voorwielen

Spanunits

Kettinggeleiders

Baktanden &
Slijtdelen

Bouten & Moeren

Complete rijwerken

tracks