...

Veelgestelde vragen

Het rijwerk van je machine kan best ingewikkeld zijn. We krijgen dan ook regelmatig vragen over dit onderwerp. Op deze FAQ (Frequently Asked Questions) pagina vind je de vragen die het meest gesteld worden over het rijwerk.

Wellicht staat hier het antwoord tussen waar je naar zoekt. Is dat niet het geval? Stel je vraag dan gerust telefonisch of per mail aan ons. Wij helpen je graag verder.

Vragen over rubbertracks

Wanneer moet ik mijn rubbertracks vervangen?

De rubbertracks van je rijwerk gaan op den duur slijten, dat is niet te voorkomen wanneer je je machine vaak gebruikt. Het is belangrijk om je rubbertracks op tijd te vervangen als ze versleten zijn, omdat je anders schade aan de machine of andere rijwerk onderdelen kunt krijgen.  

Je kunt de slijtage aan je rubbertracks op meerdere manieren herkennen, dat lees je allemaal in onze blog hierover. 

Hoe herken ik de slijtage aan mijn rubbertracks?

Je rubbertracks gaan op den duur slijten wanneer je je machine vaak gebruikt. Dit herken je aan een aantal factoren, deze lees je op de pagina over onze rubbertracks.  

Hoe vervang ik mijn rubbertracks?

Je kunt je rubbertracks zelf vervangen. Het is wel belangrijk dat het goed gedaan wordt, omdat je anders schade aan je machine riskeert. Lees in deze blog hoe je je rubbertracks in 10 stappen vervangt. 

Hoe zie ik het verschil in kwaliteit bij rubbertracks?

Het verschil in kwaliteit bij rubbertracks is vrijwel niet te zien, dit zit vooral in de binnenkant. De kwaliteit van een rubbertrack hangt af van verschillende factoren:  

  • De hoeveelheid en het soort kabels dat voor de inserts gebruikt is 
  • De samenstelling en kwaliteit van het gebruikte rubber 
  • Het aantal en de dikte van de staalkabels in de tracks 

Lees meer over de kwaliteit van de rubbertracks van VemaTrack.  

Wat zijn de voordelen van AVT rubbertracks?

AVT (anti vibratie tracks) bevatten nokken in de vorm van wybertjes, waardoor er continu contact is tussen de rollen en de nokken. Dit heeft een aantal voordelen:  

  • Tot wel 75% lager vibratieniveau; 
  • Hierdoor is er meer comfort voor de machinist; 
  • Minder slijtage aan het rijwerk. Dit is vooral bij de voorwielen, sprockets en boven- en onderrollen).  

Hoelang gaan mijn rubbertracks mee?

De levensduur van je rubbertracks is sterk afhankelijk van een aantal factoren, zoals de rij- en draaiuren van je machine, de ondergrond waar je op werkt en de breedte van de rupsplaten. Lees meer over de levensduur van je rubbertracks in onze blog.

Vragen over rijwerk onderdelen

Hoe herken ik de slijtage aan mijn rijwerk onderdelen?

Wellicht twijfel je of je rijwerk onderdelen al aan vervanging toe zijn, of dat je er nog even mee kunt werken. In onze blog vertellen we je hoe je slijtage herkent aan kettingen, rubbertracks, rupsplaten, rollen en meer.  

Hoe vervang ik mijn rijwerk onderdelen?

Wil je je rijwerk onderdelen zelf vervangen, maar weet je niet precies hoe dit moet? We hebben een heleboel blogposts op onze website die je wellicht verder kunnen helpen. Kom je er toch niet uit? Neem dan gerust contact op met de dealer bij jou in de buurt. In Nederland en België is dit Verhoeven Rijwerk.  

Wil je je rubbertracks vervangen? Op de website van Verhoeven Rijwerk leggen we je in 10 stappen uit hoe je dit doet.

Wat is de juiste spanning van de spanunit op de tracks?

Voor de juiste spanning op je rubbertracks kun je het beste kijken in de gebruikershandleiding van de machine. Daar staat namelijk de spanning op die de fabrikant als juist beschrijft en de verschillende manieren waarop je deze kunt meten. 

Welke rubberpads zijn het beste voor het stalen rijwerk van mijn machine?

Rubberpads worden op een stalen rijwerk gemonteerd om schade aan de ondergrond zoveel mogelijk te voorkomen. Er zijn verschillende soorten pads die allemaal voor andere toepassingen gebruikt kunnen worden. Lees in onze blog welke pads je het beste voor jouw werkzaamheden kunt gebruiken.

Hoe monteer ik mijn kettingen op de juiste manier?

Om de kettingen in de juiste richting te monteren is het belangrijk dat je weet wat de voor- en achterkant van het rijwerk is. De voorwielen zitten aan de voorkant van de machine, de sprockets en aandrijvingen aan de achterkant.  

Dan is het belangrijk om onderstaande foto aan te houden. Wanneer de ketting open op de grond ligt, ziet het eruit zoals op de foto. Een schakel heeft een smalle en brede zijde. De brede zijde hoort aan de sprocket kant (achterkant van het rijwerk) en de smalle zijde aan de kant van het voorwiel (voorkant van het rijwerk). 

Nog steeds niet helemaal duidelijk? In onze blog geven we nog meer geheugensteuntjes waarmee je de juiste rijrichting van je kettingen kan bepalen.  

Hoelang gaat mijn rijwerk/onderwagen mee?

Deze vraag is lastig te beantwoorden. Dit is namelijk erg afhankelijk van een aantal factoren, zoals de rij- en draaiuren van de machine, de ondergrond waar de machine op rijdt en het onderhoud wat je aan je rijwerk doet. Meer factoren die invloed hebben op de levensduur van je machine lees je in onze blog.  

Hoe werkt de mobiele kettingpers?

Met de mobiele kettingpers van VemaTrack is het mogelijk om snel, eenvoudig en veilig een pen uit een ketting van het rijwerk te drukken. Het gebruik van de kettingpers heeft een aantal grote voordelen, deze lees je in onze blog.

Wil je weten hoe de kettingpers werkt? Bekijk dan de kettingpers video op YouTube. 

Kan ik beter een stalen rijwerk of rubbertrack rijwerk kiezen voor mijn minigraver?

Die keuze hangt af van een aantal factoren. Zowel een stalen als rubberen rijwerk hebben voor- en nadelen.  

Zo is een groot voordeel van rubbertracks dat ze de ondergrond niet beschadigen en minder geluid maken dan een stalen rijwerk. Bovendien veroorzaakt het rijden op rubbertrack minder trillingen, wat comfortabeler is voor de machinist. Echter, rubbertracks zijn minder geschikt voor het rijden op een natte of modderige ondergrond en ze zullen sneller scheuren door harde of scherpe objecten op de grond. 

Rijd je met je machine veel over een zachte of natte ondergrond, dan zijn stalen tracks een betere optie. Bovendien zijn stalen tracks duurzamer, aangezien deze minder snel kapot zullen gaan. Echter, stalen tracks maken meer geluid en veroorzaken meer trillingen, wat minder comfortabel is voor de machinist. Daarnaast laten staaltracks meer sporen achter op de ondergrond.  

Wat is het verschil tussen short pitch en long pitch rubbertracks?

Wanneer je nieuwe rubbertracks zoekt heb je meestal niet de keuze tussen short pitch of long pitch rubbertracks. De meeste machines kunnen namelijk maar op één van de twee rijden. 

Short pitch rubbertracks hebben kortere nokken, waardoor de rubbertrack in iedere tand van het sprocket grijpt. Dit zorgt voor minder trillingen en minder slijtage aan het rijwerk.  

Long pitch rubbertracks hebben langere nokken, waardoor deze elke keer een tand overslaat in het sprocket. Hierdoor hebben long pitch rubbertracks minder last van pakking in zandgrond, wat bij bepaalde werkzaamheden weer een voordeel is. Daarentegen loopt de machine minder rustig en zal het rijwerk sneller slijten. Producten die de klus klaren

Sprockets &
Segmentgroepen

Kettingen

Onderrollen &
Bovenrollen

Rupsplaten

Rubbertracks

Rubberpads

Voorwielen

Spanunits

Kettinggeleiders

Baktanden &
Slijtdelen

Bouten & Moeren

Complete rijwerken