...

“Forward – drive”… Kettingen monteren in de juiste richting

Kettingen monteren onder een machine wordt meer en meer door de gebruiker zelf gedaan. Zeg nu zelf, er is geen geleerde nodig om een rupsplaat op een ketting te schroeven. En toch volgen er al snel telefoontjes om te vragen in welke richting een ketting gemonteerd dient te worden onder de machine. Kan het dan nog mis gaan met de montage van de rupsplaten?  

Rijrichting van de machine

Voor we iets monteren moeten we weten wat de voorkant en wat de achterkant van het rijwerk onderstel is. Wanneer de hendels in de cabine van je weg gedrukt worden, beweegt de onderwagen altijd naar voren en zo ook in de richting van de spanwielen of “VOOR”-wielen genaamd. De sprockets of aandrijvingen zitten dan in de achterkant van de onderwagen. De sprockets lopen over een laddermotief van de ketting dat neergelegd wordt op de grond door het voorwiel.

**tip: deze rijrichting is het minst slijtgevoelig voor de rijwerkdelen**

rijrichting rijwerk graafmachine

Richting van de ketting

Iedereen ziet het op zijn manier, er wordt vaak gesproken over “de pen trekt de bus” net zoals er zo veel andere geheugensteuntjes zijn. De meest handige geheugensteuntjes om de juiste richting te herkennen schrijf ik hier neer.

Richting van de ketting rijwerk  brede zijde smalle zijde rijwerk

Bijvoorbeeld, ten eerste: Als de ketting open ligt op de grond. Dan ligt de ketting in de rijrichting van de machine als je in de schakels een pijl ziet in de rijrichting. Een schakel heeft een smalle zijde en een brede zijde. De brede hoort aan de sprocket kant en de smalle kant aan het voorwiel. Dan ligt de ketting in de juiste richting onder de onderwagen…

Als we de onderwagen bekijken langs de onderzijde dan ziet het hele rijwerk er uit als onderstaande tekening. De schakel aan de smalle zijde aan voorwielkant, breed aan sprocketkant.

onderzijde rupsaangedreven onderwagen

Als tweede geheugensteuntje: wanneer de kettingen gesloten zijn rond het rijwerkframe en je zou met de machine vooruit rijden, dus in de richting van het voorwiel, dan zou de brede kant van de schakel het eerst de grond moeten raken. In de meeste gevallen hebben kettingen een trapeziumvormig boutgatenpatroon waarmee de rupsplaten worden gemonteerd. De boutgaten van de kettingen staan kort bij elkaar aan de kant waar de schakel smal loopt en dus ook breed waar de brede zijde zich bevindt. Onderstaande foto zal het duidelijker maken.

tekening ketting rijwerk     ketting rijwerk

De brede zijde van de schakel of de brede afstand van de boutgaten komt duidelijk het eerst in contact met de ondergrond als we vooruit zouden rijden met de machine. Het voorwiel staat altijd aan de voorzijde van de onderwagen.

De rupsplaten monteren op de ketting

De rupsplaten kan je bij een trapeziumvormig boutgaten patroon moeilijk verkeerd vast leggen op de ketting. Maar er zijn ook kettingen met een vierkant boutgatenpatroon.  De kettingen kunnen dan juist gesloten om het onderstel worden als we de brede en smalle zijde bekijken van de schakel, maar, de rupsplaten kunnen nog verkeerd gemonteerd worden.

Aan de voorzijde van een rupsplaat is er een geschuinde strip die zandinloop tegen gaat bij het vooruit rijden met de onderwagen. Deze kant dient aan de brede kant van de schakel te zitten en het eerst bij de grond te komen als de ketting rouleert. Mocht de rupsplaat omgekeerd gemonteerd worden dan loopt het zand makkelijker tussen de platen door in de ketting.

rijwerk ketting          rijwerk graafmachine aandrijving

Het monteren van een rijwerk kan iedereen zelf. Zolang de machine maar goed blijft draaien is dat prima. De juiste rijwerkdelen bestel je gemakkelijk online, en de montage kun je desgewenst door de VemaTrack dealer Verhoeven laten uitvoeren. Heb je vragen of loop je ergens vast? We delen onze kennis graag met jullie. Laat ons weten waar hulp bij nodig is en we schrijven er een blog over, zodat iedereen verder komt & sneller vooruit komt. Neem gerust contact met ons op.Producten die de klus klaren

Sprockets &
Segmentgroepen

Kettingen

Onderrollen &
Bovenrollen

Rupsplaten

Rubbertracks

Rubberpads

Voorwielen

Spanunits

Kettinggeleiders

Baktanden &
Slijtdelen

Bouten & Moeren

Complete rijwerken

tracks