...

3 factoren die de levensduur van je rijwerk beïnvloeden

“Mijn rijwerk gaat al meer dan 7800 draaiuren mee. Daar ga jij vast niet overheen!” – Er wordt tussen machinisten onderling regelmatig opgeschept over het aantal uren dat ze met hun rijwerk hebben gedraaid. Maar er zijn ook machine eigenaars die zich afvragen waarom het rijwerk van hun machine juist zo weinig uren heeft gedraaid. Het is wijsheid om de versleten rijwerkdelen dan eens goed te laten inspecteren op de slijtagepatronen. Hier komen vaak resultaten uit die ervoor zorgen dat je in de toekomst met een andere blik naar je rijwerk kijkt. Wij helpen je bij deze alvast een handje door drie belangrijke factoren toe te lichten die bepalend zijn voor de levensduur van je rijwerk: de ondergrond waar je op werkt, de afstand die je aflegt en rijrichting van je machine.

 

1. Ondergrond

Een zeer belangrijk aspect in de slijttijd van een rijwerk zit hem in het gebruik op bepaalde terreinen. Iedereen die een stalen rijwerk gebruikt in scherpzand weet dat een rijwerk daar sneller in slijt dan in een leemachtige ondergrond. Gebruik je brede rupsplaten in de afbraak en ga je over een hoop gebroken materiaal rijden, dan werk je in op de aansluitingen tussen pen en bus van je kettingen. Des te smaller de rupsplaten, des te kleiner de impact op de aansluitingen en des te langer je ketting mee kan gaan.

levensduur rijwerk vematrack   levensduur rijwerk vematrack

 

2. Afstand

De huidige machines worden allemaal uitgevoerd met digitale urentellers en instelmogelijkheden. Je kunt daarbij ook het aantal flow uren zien die van de hydrauliekpomp naar de aandrijvingen zijn gegaan. Het rijwerk rijdt met een snelheid van 3 tot 6 km/uur en haalt gemiddeld 800 rij-uren. Dat wil zeggen dat een rijwerk gemiddeld 2400 tot 4800 km gereden heeft voordat de kettingen versleten zijn. Wanneer je dus continu zou rijden met je machine komt dit neer op 800 werkuren, oftewel 100 dagen aan een stuk rijden (8u werktijd). Machines die daarentegen op een ponton staan en dus niet verplaatst worden (of maar zelden op en af gereden worden) halen veel hogere aantallen draaiuren op de teller. Deze leggen geen afstanden af als we op de uur flow teller kijken van de hydrauliek naar de eindaandrijvingen. Machines met de meeste uren in lage snelheid boeken in het algemeen betere resultaten dan de machines die draaien in de hoge snelheid. Heb je veel werkzaamheden die rijdend moeten worden uitgevoerd? Overweeg dan de aanschaf van een bandenkraan of een wiellader en laat de rupskraan zo veel mogelijk stilstaand werk verrichten.

digitale urentellers

 

3. Rijrichting

De machinist kan al een beduidend verschil maken in de mate van slijtage als hij met de machine zo veel mogelijk vooruit rijdt. De bus slijt namelijk dubbel wanneer er achteruit gereden wordt met de machine. Dit komt omdat de schakel waaraan de bus vast zit, nadat de tand van het sprocket de bus in zijn komming heeft genomen, ook de draai moet nemen om het sprocket. De schakel met daarop een rupsplaat die aan de bus vast zit zorgt voor een roterende beweging in de komming.

versleten sprocket    versleten sprocket

 

Wil je betere resultaten?

Het is verstandig om samen met uw dealer op zoek te gaan naar de meest optimale rijwerkspecificaties voor uw machine. Het gebruik van de machine, de ondergrond en het type werkzaamheden spelen hierin een belangrijke rol. Een kleine aanpassing kan al snel een verbetering met zich mee brengen. Er bestaan zeer veel mogelijkheden die hier aan kunnen bijdragen. Je kan bijvoorbeeld  brede rupsplaten afschuinen met resultaat dat het rijwerk op een hardere ondergrond minder tegen gewerkt wordt bij het zijdelings schuiven over de vloerplaat. Er komt minder stress op de pen en busverbinding, dus ook minder kans op speling of minder kans dat er vuil tussen de pen en bus infiltreert met alle gevolgen van dien.

versleten rijwerk

Iedere machine is uniek. Je vindt nooit twee machines die identiek bediend zijn geweest in dezelfde condities, ondergronden en snelheden. Machinisten zijn nooit gelijk aan elkaar en waar de ene langzaam gaat, denkt de andere “Gas erop!”. Hierdoor is het niet mogelijk om totale urenstanden van machines met elkaar te vergelijken – zonder te kijken hoe de machine is ingezet. Is deze gebruikt in het werken vanuit de draaikrans of juist voor werkzaamheden waarbij veel moet worden gereden? Eén ding is zeker: het goed onderhouden en met enige regelmaat zuiveren van een rupsonderstel, resulteert al in een verlenging van de levensduur van je rijwerk. Overweegt u de aanschaf van een nieuw rijwerk of machine, en wilt u daarbij zeker zijn van optimale resultaten? Neem dan contact op met uw VemaTrack dealer voor een passend advies, of bestel nieuwe rijwerk onderdelen online!Producten die de klus klaren

Sprockets &
Segmentgroepen

Kettingen

Onderrollen &
Bovenrollen

Rupsplaten

Rubbertracks

Rubberpads

Voorwielen

Spanunits

Kettinggeleiders

Baktanden &
Slijtdelen

Bouten & Moeren

Complete rijwerken

Rubberpads