...

Wat komt allemaal kijken bij rijwerkrevisie? Deel 3: kwaliteit, do’s & dont’s

Een gedeeltelijke of complete rijwerkrevisie is geen sinecure. Er gelden duidelijke regels om rijwerkonderdelen te controleren, te repareren en te monteren. Om dit werk goed te doen is veel kennis en ervaring nodig. Van het openleggen van de ketting, het demonteren van de rupsplaten, het herstel van geleidingen en de revisie van de voorwielen.

Kwaliteit en capaciteit

Alle onderdelen dragen bij aan de kwaliteit en capaciteit van de onderwagen. En dit luistert zeer nauw. Wanneer alle rupsplaten weer zijn gemonteerd op de ketting, wordt de spanning van de bouten gecontroleerd met een momentsleutel. De spanning is belangrijk om te voorkomen dat bouten loslopen of oprekken (wanneer ze te strak zijn aangedraaid).

Vervolgens worden alle rijwerkonderdelen met elkaar uitgelijnd zodat ze exact in een spoor lopen en wordt de ketting om de rijwerksloffen dichtgemaakt. Als finalestuk wordt de eindpen in de (laatste) eindschakel geperst om de ketting te sluiten. Uiteraard volgt dan nog een check om de juiste spanning op de ketting te zetten. Deze dient overigens na de eerste circa honderd draaiuren na de rijwerkrevisie opnieuw gecontroleerd te worden.

ketting sluiten rijwerk

Impact op de levensduur

Regelmatige controle en een goed doordachte rijwerkrevisie hebben absoluut een positieve impact op de levensduur van je machine en drukken op de lange termijn eveneens de kosten. De eenvoudigste manier om de staat van de onderwagen te bepalen is om deze tijdens periodieke reiniging na te kijken op eventuele pijnpunten en slijtpatronen. Vroege detectie kan erger voorkomen.

Dont’s tijdens rijwerkrevisie:

  • Haal nooit zelf een spanunit los (levensgevaarlijk)
  • Gebruik loszittende rupsplaten nooit opnieuw (zijn al ingesleten)
  • Steek geen ongepolijste spanstangen terug in spanbussen met nieuwe seals (veroorzaakt lekkages)
  • Zorg dat bouten niet te lang zijn en vet ze in met keramisch vet (oxidatie/vastzitten)
  • Mijd teveel achteruit rijden met je rijwerk (hogere en snellere slijtage)

Do’s tijdens rijwerkrevisie:

  • Zorg voor een goed onderhouden machine (verlenging levensduur)
  • Zet rupsplaten altijd met een momentsleutel vast (voorkomt overspanning)
  • Maak gebruik van kwalitatief goede rijwerkonderdelen (minder slijtage)
  • Laat kettinggeleidingen oplassen om buitensporig lopende kettingen te vermijden
  • Laat het rijwerk met regelmaat inspecteren en inmeten door een specialist – om schade te voorkomen. Vraag hier een gratis rijwerkinspectie aan

 

rijwerk onderhouden vematrack

Vematrack

Vematrack

Get the job done
VemaTrack bouwt verder op meer dan 60 jaar ervaring van haar moederbedrijf en ontwikkelt continu nieuwe kennis door te specialiseren in de productie van eigen rijwerk onderdelen. De kennis die we hebben opgedaan op het gebied van rijwerk, delen we graag met machine gebruikers.Producten die de klus klaren

Sprockets &
Segmentgroepen

Kettingen

Onderrollen &
Bovenrollen

Rupsplaten

Rubbertracks

Rubberpads

Voorwielen

Spanunits

Kettinggeleiders

Baktanden &
Slijtdelen

Bouten & Moeren

Complete rijwerken

rijwerk rollenRubberpads