...

Wat komt allemaal kijken bij rijwerkrevisie? Deel 2: in de werkplaats

In een gedeeltelijke rijwerkrevisie worden de boven- en onderrollen niet vernieuwd en dit gaat in meer of mindere mate altijd ten koste van de levensduur van de onderwagen. Simpelweg omdat de machine meer draaiuren kan maken wanneer nieuwe onderdelen op elkaar kunnen inslijten en elkaars slijtvastheid niet negatief beïnvloeden.

Bovendien staat een gedeeltelijke rijwerkrevisie helaas meestal synoniem voor tijdelijk lapwerk. Een snelle reparatie kan eventueel nog in het veld worden uitgevoerd, maar voor een goede rijwerkrevisie heb je een werkplaats nodig.

In de werkplaats

Wanneer een machine binnenkomt voor een complete revisie, wordt deze eerst opgebokt, zodat hij vrij komt van de grond. Vervolgens gaan ervaren vakmensen met de meest moderne en innovatieve gereedschappen aan de slag om de onderwagen gedegen schoon te spuiten en de rupsplaten te zuiveren. Pas daarna kunnen alle bouten met een slagmoersleutel verwijderd worden om de platen te demonteren.

Voordat het zover is, wordt de ketting opengelegd op een rollerbaan om de hanteerbaarheid te vergroten. Op servicegebied (op locatie) is dit nagenoeg niet te realiseren en dus alles behalve ergonomisch verantwoord.

Rijwerkrevisie vraagt nu eenmaal om specialistische kennis en apparatuur. Het is een taak die gedaan moet worden door professionals. Zij beoordelen of de kammen (ook wel ribben van de rupsplaten genoemd) nog hoog genoeg zijn om opnieuw gemonteerd te kunnen worden. Als dit niet het geval is worden de verwijderde rupsplaten vervangen. De kammen bepalen tenslotte de stevigheid van de platen.

rijwerkrevisie werkplaats

Te vervangen rijwerkonderdelen

Terwijl twee professionals tijdens de rijwerkrevisie continu bezig zijn met het opschroeven van de platen van de ketting, start een ander duo met het demonteren van de overige te vervangen rijwerkonderdelen, waaronder de boven- en onderrollen, voorwielen met spanunits, kettinggeleiders en sprockets.

Om de montagekwaliteit van de nieuwe onderdelen te waarborgen, maakt dit duo de montagevlakken schoon en egaal om zo 100 procent uitlijning te garanderen. Voor montage worden verder de vetspanners van de spanunits voorzien van nieuwe afdichtingen om onder meer vuilinfiltratie te vermijden. Uit ervaring blijkt dat het niet vervangen van afdichtingen vaak tot lekkages leidt. De spanstang wordt tevens gepolijst.

Na deze handelingen kunnen de voorwielen opnieuw aan de spanunits gehecht worden en, wanneer ook de geleidingen weer mooi glad zijn opgelast, teruggeplaatst worden in de onderwagen. Zo kan het voorwiel weer vrij bewegen om de spanningsverschillen op de ketting op te vangen.

In het volgende deel lees je meer over kwaliteit en capaciteit van rijwerkonderdelen, de impact op de levensduur en de do’s en dont’s tijdens een rijwerkrevisie.

rijwerkrevisie werkplaats bovenrollen   rijwerkrevisie werkplaats rollen

Vematrack

Vematrack

Get the job done
VemaTrack bouwt verder op meer dan 60 jaar ervaring van haar moederbedrijf en ontwikkelt continu nieuwe kennis door te specialiseren in de productie van eigen rijwerk onderdelen. De kennis die we hebben opgedaan op het gebied van rijwerk, delen we graag met machine gebruikers.Producten die de klus klaren

Sprockets &
Segmentgroepen

Kettingen

Onderrollen &
Bovenrollen

Rupsplaten

Rubbertracks

Rubberpads

Voorwielen

Spanunits

Kettinggeleiders

Baktanden &
Slijtdelen

Bouten & Moeren

Complete rijwerken

ketting sluiten rijwerk