Welke rubberpads zijn de beste keuze voor jouw stalen rijwerk?
Je hebt ze vast al eens gezien; een graafmachine die is uitgerust met rubberpads op het stalen rijwerk. Het zijn machines die veelal op verharde ondergrond rijden en waar stalen rupsplaten te veel schade zouden toebrengen. Eigenlijk begin ik verkeerd, en moet ik schrijven “pads” op een stalen rijwerk want er is meer dan enkel een rubberpad. Laat ons eerst hieronder kijken naar welke types er bestaan en voor welke verschillende toepassingen deze gebruikt kunnen worden.
Types (opschroef)pads
Voor elk werk is er een rubberpad die het best past, vergelijk het met de schoenen aan je eigen voeten; je gaat niet hardlopen in rubberlaarzen, of op flipflops een berg beklimmen. Zo is het ook met rubberpads op de ketting van een graafmachine. Eerst en vooral kunnen we een onderscheid maken in pads die ofwel rechtstreeks op de ketting, ofwel op de rupsplaten, geschroefd worden. Afhankelijk van je toepassing kan je dan nog kiezen uit rubber- of poly-urethaanpads (PU-pads). We zetten alle voor- en nadelen per rubberpad even op een rij.
Clip-on rubberpads
Een clip-on pad is een gevulkaniseerd (met rubber beklede) staalplaat, die je door beugels vastschroeft over je bestaande rupsplaat. Deze zijn beschikbaar is de meest gangbare kettingsteken van steek 190mm tot 700mm, zowel in rubber- als in PU-pads.
Voordelen
- Goedkoopste optie
- Snel (de)monteerbaar
Nadelen
- Willen al snel eens los komen zitten
- Niet gemaakt voor intensief gebruik
Chain-on rubberpads
Een chain-on pad is tevens een gevulkaniseerde staalplaat, met het verschil dat je deze rechtstreeks op de ketting schroeft –net zoals je de rupsplaat vastschroeft. De chain-on pad is verkrijgbaar in rubber, voor de meest courante steekmaten en breedtes.
Voordelen
- Prijs/kwaliteit beste optie
- Duurzame oplossing
- Geschikt voor intensief gebruik
Nadelen
- Machine is niet snel inzetbaar op andere ondergrond; omwisselen naar rupsplaten of omgekeerd is tijdrovend
- Rupsplaten liggen stof te vangen in je magazijn, tot je de machine opnieuw ombouwt of beslist te verkopen
Road-rubberpads
Een road-pad is in feite niet meer dan een gevulkaniseerde rupsplaat; je herkent ze aan de typische gebogen wig die een rupsplaat typeert. De road-pad is beschikbaar in de meest courante steekmaten en breedtes, zowel van rubber- als PU-materiaal.
Voordelen
- Duurdere optie
- Uiterst duurzame oplossing
- Geschikt voor intensief gebruik
- Hoge stabiliteit van de machine door de rechthoekige (rubber/PU) opleg
Nadelen
- Machine is niet snel inzetbaar op andere ondergrond; omwisselen naar rupsplaten of omgekeerd is tijdrovend
- Rupsplaten liggen stof te vangen in je magazijn, tot je de machine opnieuw ombouwt of beslist te verkopen
Bolt-on rubberpads
De bolt-on pad is de laatste optie. Dit is eveneens een gevulkaniseerde staalplaat, die door middel van 4 geïntegreerde draadeinden door de voorziene gaten in de rupsplaten wordt gemonteerd. Beschikbaar in kettingsteek 190mm tot 800mm, zowel in rubber- als PU-variant.
Voordelen
- Uiterst duurzame oplossing
- Vorm over de kammen zorgt voor perfecte passing
- Geschikt voor intensief gebruik
- Snel (de)monteerbaar door de
- vier -makkelijk bereikbare- moeren
- Rubber brokkelt minder af doordat er geen gaten meer in het midden van de plaat zitten
Nadelen
- Duurste optie, omdat je een eenmalige kostenpost hebt van het extra boren van de bestaande rupsplaten.
Poly-Urethaan rubberpads
Zoals hierboven omschreven, zijn sommige rubberpad oplossingen tevens beschikbaar als poly-urethaan variant (afbeelding links) als alternatief op de rubber-variant (afbeelding rechts). PU is een co-polymeer (kunststofverbinding van 2 elementen) dat bestaat uit een hard en een zacht element, verbonden in een chemische ketting. Door de samenstelling van de ketting te wijzigen, kan men de eigenschappen van het PU aanpassen aan de behoeften. Zo kan PU uiterst buigzaam en toch zeer slijtvast zijn.
Waar de rubber-variant excelleert in grip, is de PU-variant dan weer uiterst geschikt voor gebruik in zure/base omgevingen door zijn hoge bestendigheid aan diverse chemicaliën. Tevens kan deze temperaturen van -35°C tot +100°C verdragen.
Nu je de voordelen én nadelen van alle verschillende opties kent, zal het makkelijker worden om een keuze te maken in ons aanbod. Heb je nog vragen? Neem in dat geval contact op met jouw dichtstbijzijnde dealer. Deze vind je eenvoudig via de dealer locator.