...

Wat komt allemaal kijken bij rijwerkrevisie? Deel 1: inmeten van de machine

Voor de levensduur van een graafmachine of bulldozer is goed onderhoud van de onderwagen essentieel. Afhankelijk van de gebruiksintensiteit dient het rijwerk ongeveer iedere vijf jaar een rijwerkrevisie beurt te krijgen. In de regel geldt het advies om vooraf op locatie een rijwerkinspectie te laten doen om te bekijken of een gedeeltelijke of complete revisie noodzakelijk is. Het ene rijwerkonderdeel slijt tenslotte sneller dan het andere. De praktijk leert echter dat een volledige rijwerkrevisie op de lange termijn het meest duurzaam is. Maar wat komt daarbij allemaal kijken? En waarom? Dit blog geeft je (in drie delen) uitgebreid antwoord op deze vraag.

Wanneer de boven- en onderrollen nog in goede staat verkeren, kan een gedeeltelijke rijwerkrevisie een kostenbewuste optie zijn. Een gedeeltelijke rijwerkrevisie bestaat uit het vervangen van de sprockets, kettingen, bouten en moeren, omdat deze onderdelen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Feit is wel dat de ketting en daardoor ook de sprockets aanzienlijk sneller slijten als deze over rollen lopen die al een kettingleven hebben meegelopen en meer dan 50 procent slijtage meten. Om die reden (onnodig vroege slijtage) is het vaak een duurzamere keuze om meteen de boven- en onderrollen te vernieuwen. Uiteindelijk resulteert dit in de laagste kosten per draaiuur.

Vematrack rijwerk inmeten

Machine inmeten

Voor een advies op maat, kun je de machine op locatie laten inmeten. Een aantal facetten van de ketting – om precies te zijn de steekvergroting, schalmhoogte en busdiameter – worden dan gecontroleerd. Dit omdat steekvergroting de speling tussen de pen en bus weergeeft. Als deze speling te groot wordt, raakt de bus inwendig ovaal ingesleten en wordt de pen dunner door constante wrijving tegen de buswand. Deze slijtage kan teveel ruimte geven, waardoor de ketting langer wordt met een minder strakke spanning als gevolg. Als dit probleem niet verholpen wordt, bestaat een verhoogd risico op kettingbreuk en stilstand.

De schalmhoogte geeft de hoogte van de schakel aan die samen met de onderrollen zorgt voor de vrijloophoogte van de onderwagen. Deze vrijloophoogte zorgt dat de voorwielen en aandrijvingen geen machinegewicht hoeven te dragen.
In tabellen staan exacte specificaties vermeld die aangeven hoe ver een bus van een ketting gesleten is. De uitwendige diameter van de bus slijt in de tandkomming van het sprocket wanneer deze aangedreven wordt. De onderwagen komt in beweging doordat de sprockets over de bussen lopen, aangedreven door de aandrijving.

Vematrack rijwerk inmeten

Geschikt advies

Aan de hand van dit meetrapport met eventuele slijtwaarden kan het meest geschikte advies over de rijwerkrevisie gegeven worden. Voor deze rapportage worden natuurlijk ook de kwaliteit van de boven- en onderrollen en de voorwielen nagekeken. Ook de staat van het sprocket maakt onderdeel uit van de kettingcontrole. Deze twee componenten zijn niet van elkaar te scheiden, omdat een nieuwe ketting en nieuwe sprocket feilloos in elkaar overlopen en daarom altijd tegelijkertijd vervangen worden tijdens een rijwerkrevisie.

In het volgende deel lees je meer over het proces in de werkplaats en de te vervangen rijwerkonderdelen tijdens een rijwerkrevisie.

Vematrack

Vematrack

Get the job done
VemaTrack bouwt verder op meer dan 60 jaar ervaring van haar moederbedrijf en ontwikkelt continu nieuwe kennis door te specialiseren in de productie van eigen rijwerk onderdelen. De kennis die we hebben opgedaan op het gebied van rijwerk, delen we graag met machine gebruikers.Producten die de klus klaren

Sprockets &
Segmentgroepen

Kettingen

Onderrollen &
Bovenrollen

Rupsplaten

Rubbertracks

Rubberpads

Voorwielen

Spanunits

Kettinggeleiders

Baktanden &
Slijtdelen

Bouten & Moeren

Complete rijwerken

rijwerk rollen