...

Het herkennen van slijtage aan je rijwerk onderdelen

Als je de eigenaar bent van een graafmachine of een soortgelijke machine, ben je je ongetwijfeld bewust dat het onderstel een van de belangrijkste onderdelen van je machine is. Het vormt het fundament van je machine en maakt het mogelijk om veilig en doeltreffend te werken.

Door frequent gebruik zullen de onderdelen van je rijwerk uiteindelijk slijten en toe zijn aan vervanging. Maar hoe kun je vaststellen wanneer het tijd is om deze onderdelen te vernieuwen? In deze blog duiken we dieper in op de meest voorkomende slijtagepatronen van verschillende rijwerk onderdelen.

Het herkennen van slijtage aan je kettingenKettingen rijwerk

De ketting van je rijwerk is aan vervanging toe wanneer de ruimte tussen de bus en de pen te groot wordt. Dit resulteert in een langere ketting die vervangen dient te worden. Je kunt de steekvergroting herkennen aan de volgende zichtbare tekenen:

  • De hoogte van de schalm vermindert.
  • De diameter van de bussen neemt af.
  • De ketting loopt niet meer synchroon met het tandwiel, omdat de punten van de segmentgroepen of sprockets scherp zijn geworden.
  • De geleiding van het voorwiel komt uit het frame.

 

Het herkennen van slijtage aan je rubbertracksProductgroepen Rubbertracks

De slijtagepatronen van rubbertracks die het meest voorkomen zijn:

  • Het scheuren van de rubbertrack: Dit kan optreden wanneer je met je tracks over scherpe objecten rijdt, zoals bouwafval, betonstaal of grind. Als de scheur het ijzer bereikt, kan er vocht bij het ijzer komen, waardoor het kan roesten. Uiteindelijk kan de rubbertrack hierdoor breken.
  • Uitdrogen van de rubbertracks door UV-licht. Dit is nadelig voor de kwaliteit van de track, vandaar dat het aanbevolen is ze binnen op te slaan.
  • Dunner worden van het profiel: Het profiel kan dunner worden doordat de tracks worden blootgesteld aan scherpe objecten of doordat er te veel druk op de tracks wordt uitgeoefend.

 

Het herkennen van slijtage aan je rupsplatenrupsplaten rijwerk graafmachine

Wanneer de boutkoppen van de rupsplaten een gelijke hoogte hebben met de kammen is het noodzakelijk om de rupsplaten te vervangen. Als de kammen lager worden, verliest de rupsplaat zijn stevigheid, waardoor ze sneller kunnen buigen of breken.

Wil je meer leren over de slijtage van rupsplaten? Bekijk dan onze pagina over rupsplaten.

Het herkennen van slijtage aan je boven- en onderrollenProductgroepen Onderrollen en Bovenrollen

De boven- en onderrollen van het rijwerk van je machine kunnen op twee manieren slijten:

  • Het loopvlak van de rollen slijt, oftewel: de diameter wordt kleiner. Dit gebeurt wanneer de machine veel op een vlakke ondergrond rijdt.
  • De flenzen van de rollen worden dunner. Dit komt voor wanneer de machine veel schuin rijdt, bijvoorbeeld op een heuvel.

 

 

Het herkennen van slijtage aan je sprockets en segmentgroepensprockets rijwerk graafmachine

Over het algemeen geldt bij de slijtage van sprockets en segmentgroepen, dat als de tanden van de sprocket of segmentgroep spits zijn, deze vervangen moeten worden.

Voor meer informatie over deze vorm van slijtage, raadpleeg je onze pagina over sprockets en segmentgroepen.

 

Het herkennen van slijtage aan je voorwielenProductgroepen voorwielen

De slijtage van je voorwiel is doorgaans vast te stellen door de verhouding tussen het loopvlak en de kam. Als deze verhouding te groot wordt, is het tijd om je rijwerk te vervangen. Aarzel niet om contact met je dealer op te nemen als je twijfelt over de slijtage van je voorwiel.

Bezoek ook onze pagina over voorwielen voor meer informatie.

 

Het herkennen van slijtage aan je spanunitsspanunits rijwerk graafmachine

Het meest voorkomende teken van slijtage bij spanunits is wanneer de vetspanner lek is, wat betekent dat de ketting niet meer kan worden gespannen. Dit kan het gevolg zijn van lekkages in de afdichtingen.

Meer soorten van slijtage vind je op onze pagina over spanunits.

 

Het herkennen van slijtage aan je kettinggeleiderskettinggeleiders rijwerk graafmachine

Als er slijtage te zien is aan de binnenkant van de kettinggeleider, betekent dit dat er contact is geweest tussen de kettinggeleider en de ketting. Bovendien is het cruciaal dat de onderzijde van de kettinggeleider recht blijft.

De taak van de kettinggeleider is om te voorkomen dat de ketting van de machine afloopt. Als deze slijtage te groot wordt, kan het zijn dat de kettinggeleider niet meer naar behoren werkt. Dit kan resulteren in extra slijtage aan de ketting en de rollen.

Het herkennen van slijtage aan je rubberpadsrubberpads rijwerk graafmachine

Het is vrij eenvoudig te zien wanneer er slijtage optreedt aan je rubberpads. Door schuren of wrijving van het oppervlak worden de pads steeds dunner. Wanneer het rubber teveel is afgesleten, is het tijd voor een vervanging.

Ben je niet zeker of je rubberpads vervangen moeten worden? Aarzel dan niet om contact met je dealer op te nemen, of lees meer over slijtage op de pagina over rubberpads.

Zijn jouw rijwerk onderdelen aan vervanging toe?

Heb je twijfels over de slijtage van je rijwerk onderdelen? We staan klaar om je te helpen met je vraag. Neem contact op met de dichtstbijzijnde dealer voor meer informatie. In Nederland en België is dit Verhoeven Rijwerk. PRODUCTS THAT GET THE JOB DONE

Sprockets &
Segmentgroepen

Kettingen

Onderrollen &
Bovenrollen

Rupsplaten

Rubbertracks

Rubberpads

Voorwielen

Spanunits

Kettinggeleiders

Baktanden &
Slijtdelen

Bouten & Moeren

Complete rijwerken