...

Zorg voor rubber tracks

Een minigraver is een veelzijdig voertuig voor diverse terreinen. Om om de juiste zorg voor rubber tracks te hanteren en te weten wanneer ze vervangen moeten worden, zijn hier enkele richtlijnen.

Het juiste moment voor het vervangen/verwisselen van de rupsband

Rupsbanden dienen vervangen te worden als ze scheuren vertonen of de nokken versleten zijn. Afhankelijk van het type terrein waarop gewerkt wordt, zoals losse grond, is het soms nodig om specifieke rupsbanden te gebruiken die meer grip bieden met hogere nokken. Voor werkzaamheden op gras zijn echter gladde banden aanbevolen om de ondergrond niet te beschadigen.

Het proces van het vervangen of verwisselen van rupsbanden omvat het optillen van de minigraver met de giek en het dozerblad, waarna het vet uit de vetspanner kan worden opgevangen door de vetnippel los te draaien. Vervolgens kan de rupsband aan de achterzijde losgemaakt worden.

Inspectie van sprockets

Controleer de tanden van de sprockets op slijtage tijdens het vervangen van rupsbanden, omdat versleten tanden kunnen leiden tot slippen in de rupsband. Vervang indien nodig de sprockets en gebruik nieuwe bouten voor een stevige montage.

Belangrijk is ook om de rupsbanden correct te spannen. Dit is afhankelijk van de ondergrond. Een harde ondergrond vereist meer spanning dan een zachtere zoals zand.

Correcte spanning van de tracks

Afhankelijk van de ondergrond waarop gewerkt wordt, varieert de benodigde spanning van de rupsbanden. Een harde, vlakke ondergrond vereist een hogere spanning dan een zachtere ondergrond, zoals los zand. Het is essentieel om de rupsbanden correct te spannen, aangepast aan de ondergrond waarop het meest wordt gewerkt. Dit is belangrijk omdat het niet mogelijk is om continu de spanning van de rupsbanden te wisselen.

Olieverversing

De hydrauliekmotoren die de rupsbanden aandrijven, draaien in een oliebad. Deze olie dient elke 500 uur vervangen te worden. Gebruik de aftappluggen op het tandwieldeksel om de olie af te tappen en te vervangen, waarbij je de olie opvangt en afvoert volgens de instructies.

Dagelijks onderhoud

Het dagelijks controleren van beschadigingen aan het rijwerk is essentieel, omdat harde voorwerpen schade kunnen veroorzaken. Belangrijk is om dagelijks te controleren of er geen stokken, stenen of stukken ijzer in het rijwerk zitten. Als er veel losse grond in het rijwerk aanwezig is, til dan het rijwerk van de ondergrond met behulp van de giek en het dozerblad en laat de rupsen een korte tijd draaien. Zo komt het rijwerk van de minigraver vanzelf van de grond, wat helpt bij het verwijderen van losse grond en puin.

Plaatsen van de rupsbanden

Begin met het positioneren van de tanden van de sprocket in de kettinggrepen van de rupsband. Zet de track naast het voorwiel en laat de machine zachtjes zakken om de track rond het wiel te leggen. Gebruik een vetspuit om vet in de vetspanner aan te brengen, wat de cilinder naar buiten duwt en zo de spanning op de rupsband aanpast.

Deze richtlijnen helpen je om de rupsbanden van je minigraver in optimale staat te houden. Voor gedetailleerde instructies, raadpleeg het instructieboekje of klik op de knop voor een stappenplan.

Wil je meer informatie over het onderhouden van je rubbertracks? Neem dan contact op met jouw lokale VemaTrack dealer.PRODUCTS THAT GET THE JOB DONE

Sprockets &
Segmentgroepen

Kettingen

Onderrollen &
Bovenrollen

Rupsplaten

Rubbertracks

Rubberpads

Voorwielen

Spanunits

Kettinggeleiders

Baktanden &
Slijtdelen

Bouten & Moeren

Complete rijwerken